Oorsprong van innovaties

Thomas Edison staat bekend als de uitvinder van de gloeilamp. Het beeld bestaat bij het grote publiek dat hij een creatief genie was. Een man die in zijn eentje de wereld voorgoed veranderde. Het doet denken aan het mythische verhaal over de Sirenen. De halfgodinnen die met hun prachtige gezang zeevaarders wisten te verleiden. Het inspirerende verhaal over Edison brengt – net zoals bij de Sirenen – mensen op een dwaalspoor.

Edison dankt zijn succes namelijk aan zijn vermogen om te innoveren door eerder werk van andere innovators te combineren. Verder had hij met zijn laboratorium op Menlo Park een omgeving gecreëerd waar hij met meerdere innovators samenwerkte.

De gloeilamp is bijvoorbeeld een combinatie geweest van ideeën uit verschillende industrieën. Neem het draaimechanisme van de lamp. Tot op de dag van vandaag draaien wij als mensen nog steeds een lamp in. Dit doen we omdat een medewerker in het team van Edison toentertijd inspiratie haalde uit het draaimechanisme van een kerosinedop.

Aanwezige kennis van andere industrieën

Niet alleen bij Edison, maar bij veel innovators ligt de oorsprong van innovaties vaak in andere industrieën. De stoommachine komt uit de mijnbouw. Uiteindelijk zorgde deze vinding voor een revolutie bij het spoor en de vaart. De assemblagelijn die Henry Ford introduceerde in de auto-industrie had ook ergens anders haar oorsprong. Zijn team haalde inspiratie uit de vleesverpakkingsindustrie in Chicago.

The moving assembly line became operational at the Highland Park Plant in 1913. Thanks to this and many other innovations, the time it took to build a Model T dropped from up to 14 hours to about 1.5 hours. From the collections of The Henry Ford and Ford Motor Company. (4/22/08)

Of wat te denken van innovaties op het gebied van businessmodellen. Oliver Gassmann, Karolin Frankenberger en Michaela Csik (2014) laten in een overzicht zien waar de oorsprong van businessmodellen vandaan komen.

Gilette (1901) staat bijvoorbeeld bekend om haar scheermes met dure wisselbare mesjes. Hetzelfde idee wordt toegepast bij printers van Hewlett Packard (1984) met dure inkjetcartridges of Nestlé (1986) met Nespresso en de bijbehorende dure koffiecapsules. De oorsprong ligt echter bij Standard Oil Company (1880) met de kerosinelamp. Mensen die deze lamp kochten moesten dure brandstof aanschaffen.

Leren van innovaties en innovators

Als je nadenkt over belangrijke innovaties in je eigen industrie, weet je dan ook wat de oorsprong is? Hoe zijn innovators in jouw vakgebied tot hun idee gekomen? De kans is groot dat de persoon in kwestie geen genie is die alles zelf bedenkt. Het is realistischer dat het iemand is die samenwerkt in een groep en op een slimme manier ideeën ontleent uit andere industrieën.

Mocht het zo zijn dat veel innovaties komen uit andere industrieën, dan is het te overwegen om een netwerk op te bouwen met mensen van een totaal andere achtergrond. Verder is het interessant om te leren van experts. Enkele mensen en organisaties die de moeite waard zijn om jezelf in te verdiepen zijn: Gianfranco Zaccai (Design Continuum), David Kelley (IDEO), Thomas Edison (Menlo Park Laboratory) en Elmer Sperry (Sperry Corporation).

Rick Lahaye

[Als columnist van mt.nl is dit artikel op 15 november 2016 verschenen op hun website: http://www.mt.nl/business/beroemde-innovaties-geen-one-man-job-waren/527151]